Esivanhempien itkut ja rohdot

sunnuntaina 3.11.2024 klo 13–17.30
Tampereella, kulttuuri- ja hyvinvointikeskus Walkeassa

Tervetuloa viettämään elämyksellistä iltapäivää kekrin hengessä esivanhempien, yrttien, kansanperinteen ja syvän tunnetyön parissa!

Ohjelma:

  • Yrttityöpaja, jossa tutustutaan esivanhempien rohtoyrtteihin, pyhiin ja suojeleviin kasveihin ja kasvien henkiseen käyttöön.   
  • Itkuvirsityöpaja, jossa keskitytään oman suvun elämänkohtaloihin ja tarinoihin
  • Yhteisellä kekriaterialla nautimme kurpitsakeittoa – halutessasi voit tuoda myös nyyttärituomisia yhteisesti jaettavaksi
  • Loppurummutus

Sunnuntai-iltapäivän aluksi tutustumme yrttien perinteiseen rohtokäyttöön sekä kekrin ja henkien ajan magiaan yrttien avulla Kristiina Teissin ja Anna Peltola-Vuoren opastuksella. Perehdymme myös kasvien henkiseen käyttöön esimerkiksi suitsukkeina, yrttihaudukkeina ja tuoksuina ja teemme oman yrttiteesekoituksen.

Sen jälkeen keskitymme muistelemaan edesmenneitä sukulaisia ja oman suvun vaiheita, ja Katariina Krabbe johdattaa meidät itkuvirsiperinteen pariin.

Jokaisen suvusta löytyy traagisia elämänkohtaloita ja traumaattisia tapahtumia. Voi olla, että niistä ei ole puhuttu, mutta ne ovat silti vaikuttaneet ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja ilmapiiriin. Voi olla, että olet kuullutkin näitä tarinoita tai palasia niistä, tai niihin on voitu vain vihjata. Voi myös olla, että tiedät jotain esimerkiksi isovanhempasi elämästä, mutta et välttämättä tarinaa sen taustalla.

Tiesimme edeltävien sukupolvien traumoista tai emme, todennäköisesti kannamme niitä mukanamme taakkasiirtyminä – ja siirrämme ne eteenpäin seuraaville sukupolville. Ainoastaan asioiden käsittely ja kohtaaminen katkaisee kierteen, mutta se voi olla vaikeaa, jos asianosaiset ovat jo siirtyneet tuonpuoleiseen.

Voimme kuitenkin ottaa avuksi äänellä itkun, eli itkuvirren voiman. Ei haittaa, vaikka et tietäisi taustalla olevien tarinoiden yksityiskohtia tai koko tarinaa, itkuvirren avulla voi kuitenkin tavoittaa ja ilmaista ne tunteet, mitä edeltävät sukupolvet ovat kokeneet. Yllättävän usein olemme myös itse kohdanneet samankaltaisia asioita omassa elämässämme.

Itkuvirren on aiemmin uskottu olevan suora linja edesmenneiden kanssa kommunikointiin, ja tämä yhteys toimii tänäkin päivänä. Sanoittamalla aiempien sukupolvien tunteet ja tarinat ja antamalla niiden tulla kuulluiksi, pystymme vapautumaan itsekin näiden asioiden tuomasta painolastista.

Iltapäivän aikana sukellamme karjalaisen itkuvirsiperinteen ja edeltävien sukupolvien maailmaan: tutustumme karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen ja sen keinoihin sekä pääsemme itse kokemaan itkun puhdistavan ja vapauttavan voiman. Samalla saamme kokea yhteisöllisyyttä tullessamme kuulluiksi, nähdyiksi ja tuetuiksi, ja huomaamme, miten muiden itkut koskettavat. Loppujen lopuksi me kaikki jaamme ihan samat inhimilliset tunteet.

Et tarvitse mitään ennakkotietoja tai -taitoja, eikä esimerkiksi laulutaitoa tarvita. Halu ilmaista tunteita ja käsitellä omaan sukuun liittyviä teemoja yhteisöllisessä ja luottamuksellisessa ilmapiirissä riittää.

Itkuvirsien lisäksi käytämme työpajan aikana muun muassa piirityöskentelyn keinoja. Jaamme lopuksi aterian myös esivanhempien kanssa, ja päätämme työpajan voimauttavaan rummutukseen.

Ota mukaan työpajaan

  • itkuliina (esimerkiksi valkoinen kangasnenäliina), jos sinulla on
  • valokuvia edesmenneistä sukulaisista ja/tai jokin heille kuulunut tai heitä symboloiva esine
  • oma vesipullo
  • halutessasi jotain syötävää nyyttärihengessä yhteisesti jaettavaksi, kurpitsakeitto kuuluu työpajan hintaan
  • halutessasi rumpu tai helistin loppurummutusta varten

Ohjaajat

Anna Peltola-Vuori, yrttihoitaja ja -kouluttaja, villiyrttiohjaaja, työnohjaaja (STOry) ja defusing-ohjaaja, toinen Millefolii Herban perustajista

Anna on lempeä ihmisten kohtaaja, jonka intohimona on opastaa ihmisiä villiyrttien ja muiden kasvien käytössä oman hyvinvointinsa tukemiseksi. Hän latautuu metsässä kulkemalla, uimalla joka kelissä ja tietysti seurustelemalla kasvien kanssa!

Kristiina Teiss, yrttihoitaja, toinen Millefolii Herban perustajista.

Kristiina on opetuksen ja ohjauksen ammattilainen.
Kristiinan polku on kulkenut kasvien parantavien ominaisuuksien opettelussa inkeriläisen mummon hoivista Viron yrttitietämyksen kautta suomalaisen luonnon keskelle. Häntä innostaa kasvien käytössä tieteellisen ja intuitiivisen yhdistäminen, kasvien hoitavat ja maagiset ominaisuudet sekä perinnetietämyksen yhdistäminen alan moderniin kehitykseen.

Katariina Krabbe, folkloristi (FM)

Katariina on Tunnesukelluksen perustaja ja kokenut luovaan tunneilmaisuun keskittyvien piirien vetäjä. Hänellä on taito luoda turvallinen ilmapiiri, jossa tunteisiin voi heittäytyä. Itkuvirsiperinteeseen hän perehtyi syvällisesti jo 25 vuotta sitten työskennellessään Helsingin yliopistossa Inkerin itkuvirret -hankkeessa. Omakohtaista äänellä itkemistä hän on harrastanut säännöllisesti vuodesta 2013 lähtien, ja vuodesta 2015 lähtien hän on ohjannut itkuvirsityöpajoja ja -retriittejä, myös tilauksesta. Hän antaa lisäksi itkuohjausta myös yksilövastaanotoilla sekä loitsii ja itkettää morsiamia juurevissa polttarityöpajoissa. Katariina on toiminut pitkään Lehto ry:n aktiivitehtävissä, jonka puitteissa hän on järjestänyt ja ohjannut lukuisia tapahtumia, leirejä, työpajoja, piirejä ja rituaaleja. Hän toimii myös opettajana Suomen Noitaopistossa sekä on toinen Luontohenki-akatemian perustajista.

Ilmoittautuminen ja hinta

Työpajan hinta on 75 euroa, ja siihen sisältyy kurpitsakeitto ja yrttitee. Varaa paikkasi pian – työpajaan mahtuu maksimissaan kymmenen osllistujaa. Ilmoittautumiset ja lisätiedot sähköpostitse osoitteella millefoliih (at) gmail.com

Paikka

Kulttuuri- ja hyvinvointikeskus Walkea Tampereen Lielahdessa, osoite: Niemenkylänkuja 6, 33400 Tampere

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *